právě se nacházíte • úvodní stranarepertoárMandragora

Mandragora


pondělí - 18. květen 2009 - repertoár * přidat komentář

Mandragora (italsky La Madragola) od Niccolo Machiavelliho (napsaná mezi lety 1512 a 1520, poprvé vytištěna 1524) je uznávanou satirickou divadelní hrou, patřící k žánru tzv. commedia erudita, neboli "vzdělaná komedie". (na rozdíl od improvizovaných lidových commedie dell´arte). Tyto hry byly uváděny nejprve na šlechtických dvorech nejvýznačnějších italských vladařů při slavnostech, zvláště o karnevalu, později se přizpůsobily širšímu okruhu městského obyvatelstva. Tématem Mandragory je zkaženosti v italské společnosti, na mušku si bere lidskou hloupost a pověrčivost, zkorumpovanost církve a věčnou touhu po požitcích života. Machiavelli ji psal v době, kdy byl nucen žít v exilu, jelikož byl podezřelý ze spiknutí proti vládnoucímu rodu Medicejských. Příběh je údajně založen na skutečné události z roku 1504. 

Niccolo Machiavelli vstoupil do veřejného života v době, kdy byla ve Florencii republika (1494 – 1512). Lorenzo Nádherný z rodu Medici byl po smrti a městu vládly myšlenky mnicha Savonaroly, jenž byl však v roce 1498 na příkaz papeže upálen. Tehdy se Machiavelli stal sekretářem republiky a to mu přineslo i možnost cestovat jako její vyslanec. Na cestách si zaznamenával poznatky o lidech, zákonech a způsobech válčení v různých končinách Itálie, ve Francii i v Říši. Po pádu republiky a návratu Medicejských, je uvězněn a mučen. S podlomeným zdravím a v době životního neúspěchu začíná sepisovat své stěžejní dílo, filosofický spis o základech politiky – Vladař. Útěchu hledal také u žen. Dával přednost prostým ženám, například krčmářkám či pekařkám. Ženy učené neměl rád. Oženil se roku 1503 s Mariettou Corsini a měl s ní několik dětí. Byla to žena prostá a velmi zbožná a trpělivě snášela nedostatek peněz i manželovu častou nevěru. Po návratu do Florencie se snažil podporovat myšlenku sjednocení Itálie, které dle jeho názoru naráželo hlavně na odpor papežství. Tehdejší papežové navíc žili zhýralým způsobem života, který se naprosto vymykal původním ideálům křesťanské víry. Machiavelli byl ateista, ale především antiklerikál. Všechny tyto životní zkušenosti spolu s přesvědčením, že přirozenost člověka je vždy stejná (jen jinak zahalena různými pokrytci či pokryteckými systémy), se odrazily v jeho díle a jsou obsaženy rovněž v Mandragoře.

Ve stínu jeho politického díla Vladař zůstaly v šestnáctém století další Machiavelliho práce, jako jsou Úvahy o vládnutí a vojenství, Vlády a státy či Rozpravy o prvních deseti knihách Tita Livia. Florentské letopisy jsou historickým dílem, v němž Machiavelli zobecnil historická fakta a vyvodil z nich poučení pro současnost. Kromě Mandragory napsal v roce 1525 ještě frašku Elizia, která popisuje šťastný sňatek. Dále novelu Belfagor, řadu sonetů a epigramů.

Děj hry:
Bohatý šlechtic Kallimach se dozvídá o nejkrásnější ženě Florencie,Lukrécii,manželce pana M.Vitóre. Zamilovaný Kallimach přijíždí do Florencie a neváhá se s polčit s dohazovačem Ligurem, který vymyslí plán jak se dostat k Lukrecii. Celé je to ale proveditelné jen za pomoci frátera Timoteje a za značný úplatek pro něho. Mikula Vitóre a Lukrécie si přejí dědice, ale pořád jim to nejde a tak Ligur vymyslí, že Kallimach jako doktor může Lukrecii předepsat kapky po kterých jistě otěhotní. Tem kdo s ní spí jako první po požití kapek a bude se sní milovat zemře. Této báchorky využije Ligur a nastrčí s pomocí frátera do Lukréciina lože zamilovaného Kallimacha. Kallimachovi se tak splní jeho sen a stane se Lukréciiným milencem. Fráter dostane své peníze a  Mikulovi zůstanou jen velké parohy. Je kolem toho spousta humoru a legrace,ale nakonec i poučení.Hra sama je označována za“ commedia erudita“,neboli vzdělaná komedie.

Takže po opuštění divadla si může každý divák udělat názor podle sebe sama a to je smyslem celého představení.

* nahoru
Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora Mandragora

Zde můžete přidat Váš komentář

Momentálně zde není žádný komentář, vložte první ...

Jméno:
Příspěvek:
Kod: 1f4o1d
 
Představení
Připravujeme tato představení

Žádné představení neplánujeme, zatím...

Repertoár

Škola pomluv


Režie Jan Losenický Napsal Richard B. Sheridan Divadlo Navenek začalo studovat tuto hru v roce 2004. Premiéra proběhla v Kadani koncem roku 2005.

Blázinec v prvním poschodí


Režie tohoto divadelního kusu s tématikou radostí a strastí mladých manželských párů se poprvé chopila Pavlína Košťáková s nemalou pomocí Sabiny Abee Tumpachové.

Duel


Režie tohoto divadelního kusu s tématikou radostí a strastí mladých manželských párů se poprvé chopila Pavlína Košťáková s nemalou pomocí Sabiny Abee Tumpachové.

Fraška o kádi


Fraška o kádi má neznámého tvůrce. Co víme je, že jde o starofrancouzskou farci z XIII. století a že ji přeložil Dr. Otakar Dubský.

Hasištejnské hradní hrátky


Připravil František Červený a Jan Losenický Výlet do historie hradu Hasištejn v roce 2005 Divadlo Navenek připravilo zajímavý víkend pro návštevníky zříceniny hradu Hasištejn. Proběhlo v roce 2005.

Kráska a Zvíře


Režie Jan Losenický Hra podle podle pohádky Františka Hrubína První hra divadla Navenek, která se poprvé hrála 15.10. roku 2004 v Kadani.

Mandragora


Připravil Josef Skotek Napsal Niccolo Machiavelli Divadlo Navenek začalo s přípravou hry koncem roku 2005. Premiéra proběhla v říjnu 2006.

O líných strašidlech


Pohádka „O líných strašidlech“ je vhodná pro děti do pátého ročníku základních škol.

O zlé princezně a třech mandarínech


Představení trvá hodinu a některé děti ke konci už reptaly, ale dospělí v pozornosti vytrvali. A bavili se, slyšet to bylo. Dětem se nejvíce líbil Broskvový Žok a jeho srandičky, rodiče ocenili kamiony s humanitární pomocí, efektní lampiony a vsuvku s potvrzením o legální zlodějině, kterou moderoval Šťastný Hoch.

Pašije


Již několik let naplňují kadaňskou Růžencovou kapli desítky diváků, kteří přišly zhlédnout originální provedení Pašijí, tj. hry vyprávějící o posledních dnech Ježíše Krista. A už nejenom v Kadani.

Případ Grendwal


Režie Milan Pučelík Napsal Pavel Dostál Divadlo Navenek začalo s přípravou hry začátkem roku 2007. Premiéra proběhla 15. února 2008.

První repríza Vernisáže


Vernisáž - první repríza 21.6. 2011

Sex noci svatojánské


V režii Milana Pučelíka se na osamělé farmě odehrává společný víkend tří párů. Excentrický vynálezce Andrew Hobbs (Jan Losenický) s manželkou Adrianou (Jana Kalová), jeho přítel doktor Maxwell Jordán (Jiří Nebeský) s milenkou Dulcy (Vendy Schonfeldová) a renomovaný stárnoucí filozof Dr. Leopold Sturgis (Milan Pučelík) se snoubenkou Ariel (Zuzka Bartošová).

Toulky minulostí Kadaně


Pořádalo město Kadaň ve spolupráci s divadlem Navenek Hradby ožily minulostí v roce 2005 Divadlo Navenek se za potpory městkého úřadu přeneslo do doby renesance a připravilo pro návštevníky mnohá překvapení.

Treperendy


Inscenace Treperend je poctou Carlu Goldonimu k 300. výročí jeho narození.
© 2004 - 2024 Divadlo Navenek Kadaň * Tvorba stránek www.nogod.cz *administrace - blig.cz